Szoftverfejlesztő

OKJ száma: 54 213 05

A Szoftverfejlesztő a szoftver alkalmazás fejlesztését előkészíti, az alkalmazást megtervezi és fejleszti. Kiválasztja a tervezett fejlesztéshez szükséges technológiákat az elterjedt szabványok, protokollok ismeretében.
Meghatározza az alkalmazások előállításához szükséges kliens oldali és szerver oldali fejlesztő eszközöket, objektumorientált rendszerek paramétereit és szolgáltatásait.
Az alkalmazás tervezés keretében elemzi a felhasználói követelményeket, megfogalmazza a fejlesztési célkitűzést.
Funkcionális, logikai és fizikai rendszertervet készít egy elterjedt módszertan, illetve rendszer alkalmazásával. A funkcionális egységeket valamely algoritmus leíró eszközzel megtervezi. Rendszerré integrálja és optimalizálja a modulokat és forrásanyagokat. Kialakítja a működéshez szükséges környezetet, telepíti és beüzemeli az alkalmazást.
Koordinálja a tesztüzemeltetést, tesztelési dokumentációt készít. Értékeli a tesztelés eredményét, koordinálja, végrehajtja, dokumentálja a módosításokat.
A szakképesítéssel leggyakrabban betölthető foglalkozások, munkakörök:
Alkalmazásprogramozó, Alkalmazásfejlesztő informatikus, Alkalmazási rendszergondozó, Alkalmazás-programozó, Infokommunikációs alkalmazásfejlesztő, Informatikai alkalmazásfejlesztő, Programfejlesztő, Számítógépes programozó, Adatbázis-tervező és -üzemeltető, Atbázis fejlesztő, Informatikai és kommunikációs rendszereket kezelő technikus, Számítógép telepítő, Számítógép-kezelő, operátor, Szoftvertelepítő, Egyéb szoftver- és alkalmazásfejlesztő, -elemző, Rendszertesztelő, Szoftvertesztelő
Jelentkezz most!